2012. július 11., szerda

Sós kifli (sörkifli)



Ezt mindig Mama szokta csinálni, általában egy kis tállal kapunk belőle, ami pár óra alatt elfogy. Nagyon örültem neki, amikor végre sikerült megkaparintanom a receptet. Az ember észre se veszi, és már rengeteget megevett belőle, nagy önuralomra van szükség, hogy valamennyi megmaradjon. Tegnap sütöttem meg, elég időigényes volt, ezért nem került fel ide rögtön. Persze nem lett olyan finom, mint a Mamáé, de ma mikor felkeltem, már csak két darab fogadott az ebédlőasztalon az eredeti 96 helyett.

Hozzávalók:

a tésztához:
  • 700g liszt
  • 2 tojás
  • 200 ml kefír
  • 2 ek cukor
  • 150 ml tej
  • 14 g szárított élesztő
  • 100 ml étolaj
a lekenéshez:
  • 2 tk só
  • 250g margarin
a tetejére:
  • 1 tojás
  • 150 g trappista sajt
  • szezámmag

A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk és 12 egyenlő részre osztjuk. Keleszteni később fogjuk.

A margarint és a sót a lekenéshez habosra keverjük és 6 részre osztjuk. A tésztából 30 cm átmérőjű köröket  nyújtunk. Egyszerre mindig kettőt készítünk el. Az egyiket megkenjük a sós margarinnal, majd ráhelyezzük a másikat. A széleket jól lenyomkodjuk, hogy a margarin ne folyjon ki. Ezután 16 felé szeleteljük, és mindegyik  cikkből kis kifliket tekerünk fel, és széleiket egy kicsit meghajlítjuk.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, megkenjük tojással, megszórjuk sajttal és szezámmaggal és egy órát kelesztjük. Ha több tepsink van, fogjuk be az összese, mert, ha megkelt a tészta, már nem olyan könnyű pakolgatni.

Mire a végét feltekerjük, az elejét már süthetjük is. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10-15 percre. Langyosan a legfinomabbak, de sokáig elállnak, bár nálunk erre még soha nem volt példa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...